Συρραφή ρήξης τένοντα τρικεφάλου. Μετεγχειρητική φωτογραφία
Συρραφή ρήξης τένοντα τρικεφάλου. Μετεγχειρητική φωτογραφία

Ρήξη τένοντα τρικεφάλου – φωτογραφίες και βίντεο

Η ρήξη τένοντα τρικεφάλου στον αγκώνα είναι ένας τραυματισμός ο οποίος συμβαίνει σε έναν ήδη ταλαιπωρημένο και εκφυλισμένο τένοντα. Είναι συχνός τραυματισμός σε άτομα που ασχολούνται με body buιlding και σε άτομα που σηκώνουν βάρη. Συνήθως υπάρχει μία εκφύλιση και μετά με μία απότομη κίνηση – τίναγμα, μία απότομη φόρτιση του τρικεφάλου ή με ελάχιστη βία επισυμβαίνει η ρήξη, κάτι αντίστοιχο με αυτό που συμβαίνει με τον αχίλλειο τένοντα στο πόδι.

Τι είναι η εκφύλιση;

Όταν λέμε τον ιατρικό όρο, αυτός ο τένοντας είναι εκφυλισμένος σημαίνει πως ο τένοντας έχει χάσει την ελαστικότητα και την αντοχή του και οι ίνες του δεν είναι λείες και ανθεκτικές όπως στο φυσιολογικό τένοντα.

Συμπτώματα

Τα συμπώματα της ρήξης τρικεφάλου είναι ένα χαρακτηριστικό “ποπ” τη στιγμή που σπάει και αμέσως μετά επακολουθεί διόγκωση και πόνος.  Άμεσα ο ασθενής θα καταλάβει ότι δεν μπορεί πια να κάνει ενεργητική έκταση του αγκώνα ενάντια στη βαρύτητα.

Θεραπεία

Δεν υπάρχει συντηρητική θεραπεία για τη ρήξη του τρικεφάλου. Μονόδρομος είναι η χειρουργική επέμβαση με την οποία θα αφαιρέσουμε το εκφυλισμένο κομμάτι του τένοντα και θα ράψουμε το υγιές πίσω στο οστό (ωλέκρανο).

Η διάγνωση της ρήξης του τρικεφάλου γίνεται με υπέρηχο και με μαγνητική τομογραφία.

Στις εικόνες εδώ θα δείτε πως φαίνεται διηγχειρητικά η ρήξη του τρικεφάλου. Βλέπουμε τον τένοντα που είναι εκφυλισμένος και έχει αποσπαστεί από την κατάφυσή του στο ωλέκρανο.

Συρραφή ρήξης τένοντα τρικεφάλου. Διεγχειρητική φωτογραφία
Συρραφή ρήξης τένοντα τρικεφάλου. Διεγχειρητική φωτογραφία

Για να σταθεροποιήσουμε και να επισκευάσουμε αυτή τη ρήξη χρησιμοποιούμε ειδικά εμφυτεύματα τα οποία λέγονται οστικές άγκυρες. Αυτές τις τοποθετούμε στο οστό, συγκεκριμένα στην περιπτωση μας στο ωλέκρανο και τα ράμματα των αγκυρών τα περνάμε μέσα από τον τένοντα. Έτσι δένοντας τα ράμματα θα μπορέσουμε να καθηλώσουμε γρήγορα εύκολα και με ασφάλεια τον τένοντα πάνω στο οστό.

Στη φωτογραφία που βλέπετε παρακάτω έχουμε περάσει τη μία από τις άγκυρες που χρησιμοποιούμε στο οστό και στο τένοντα

Συρραφή ρήξης τένοντα τρικεφάλου. Διεγχειρητική φωτογραφία
Συρραφή ρήξης τένοντα τρικεφάλου. Διεγχειρητική φωτογραφία – διεκβολή των ραμμάτων

Εδώ έχούμε ολοκληρώσει τη συρραφή και τους κόμπους και βλέπετε το τελικό αποτέλεσμα

Συρραφή ρήξης τένοντα τρικεφάλου. Διεγχειρητική φωτογραφία
Συρραφή ρήξης τένοντα τρικεφάλου. Διεγχειρητική φωτογραφία πριν τη σύγκλειση του τραύματος

 

 

Δείτε το βίντεο εδώ και τι είπε ο ασθενής μας