PRP

Σύγχρονες θεραπείες για την αποκατάσταση χόνδρων, θλάσεων, τενοντίτιδας κ.ά.

PRP 

Το αίμα μας είναι ως επί το πλείστον υγρό το οποίο ονομάζεται πλάσμα αλλά περιέχει και συμπαγές στοιχείο, τα κύτταρά του – ερυθρά, λευκά αιμοσφαίρια και αιμοπετάλια.

Τα αιμοπετάλια είναι περισσότερο γνωστά για τη συμμετοχή τους στο σχηματισμό θρόμβου. Εκτός αυτού τα αιμοπετάλια περιέχουν εκατοντάδες πρωτεΐνες που λέγονται αυξητικοί παράγοντες οι οποίοι είναι καθοριστικοί για την επούλωση των τραυμάτων.

Το PRP (platelet rich plasma) πρόκειται για πλάσμα με υψηλή συγκέντρωση αιμοπεταλίων πολύ μεγαλύτερη από αυτή που βρίσκουμε τυπικά στο αίμα. Άρα και η συγκέντρωση των αυξητικών παραγόντων μπορεί να είναι ακόμα και 10 φορές μεγαλύτερη από τη συνηθισμένη.

Το PRP παρασκευάζεται μετά από αιμοληψία από τον ίδιο τον ασθενή. Το αίμα που συλλέγεται (περίπου 10cc) υφίσταται επιτόπου επεξεργασία απ’ όπου προκύπτει το PRP το οποίο εγχύεται στην πάσχουσα περιοχή.

Στη δική μας πρακτική η έγχυση γίνεται με υπερηχογραφική καθοδήγηση έτσι ώστε να υπάρχει απόλυτη ακρίβεια στον τόπο της έγχυσης – πράγμα που έχει μεγάλη σημασία σε εγχύσεις σε μαλακά μόρια (μύες – τένοντες) με στόχο το μέγιστο θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Η θεραπεία με PRP χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις χόνδρινων βλαβών σε όλες τις αρθρώσεις, θλάσεις μυών, τενοντίτιδες – τραυματισμούς τενόντων, αρχόμενη αρθρίτιδα σε όλες τις αρθρώσεις.