Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος

Η ολική αρθροπλαστική γόνατος είναι μία χειρουργική επέμβαση όπου αντικαθίστανται οι φθαρμένες χόνδρινες επιφάνειες του γόνατος με μεταλλικά και πλαστικά εμφυτεύματα. Στην επέμβαση αυτή υποβάλλονται οι ασθενείς που έχουν προχωρημένη αρθρίτιδα αφού προηγουμένως έχουν εξαντλήσει τα συντηρητικά μέσα θεραπείας.

Υπάρχει περιορισμός στην ηλικία γι’ αυτή τη χειρουργική επέμβαση;

Δεν υπάρχουν περιορισμοί όσον αφορά στο βάρος και την ηλικία του ασθενούς. Οι ενδείξεις για την χειρουργική επέμβαση βασίζονται στον βαθμό πόνου και αναπηρίας του ασθενούς και όχι η ηλικία του. Οι περισσότεροι ασθενείς που υποβάλλονται σε ολική αρθροπλαστική γόνατος είναι μεταξύ 50 έως 80 ετών.

Ο ασθενής παρουσιάζει:

* έντονο πόνο και δυσκαμψία της άρθρωσης που περιορίζει τις καθημερινές δραστηριότητες.

* Μετρίου ή έντονου βαθμού πόνος κατά την ανάπαυση.

*Χρόνια φλεγμονή του γόνατος με οίδημα και ερυθρότητα που δεν βελτιώνεται με ξεκούραση και αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

*Παραμόρφωση της άρθρωσης και δυσκαμψία.

* Αποτυχία βελτίωσης με θεραπείες όπως αντιφλεγμονώδη φάρμακα, ενέσεις υαλουρονικού οξέος, PRP, βλαστοκύτταρα και φυσικοθεραπείες

Αάλογα με τον βαθμό της καταστροφής της άρθρωσης και των πέριξ μαλακών μορίων γίνεται ολική αρθροπλαστική επιφανείας ή συνδεδεμένη σε περιπτώσεις προχωρημένης αρθρίτιδας και μεικτών συνδεσμικών βλαβών.

Συνδεδεμένες αρθροπλαστικές γόνατος χρησιμοποιούνται επίσης συχνά σε περιπτώσης μεγάλης βλαισογονίας καθώς και σε περιπτώσεις αναθεώρησης αρθροπλαστικής γόνατος με μεγάλη καταστροφή οστού.