Τενοντοελυτρίτιδα De Quervain

Η νόσος του De Quervain’s αποτελεί ουσιαστικά μια στενωτικού τύπου τενοντοελυτρίτιδα δύο εκ των τενόντων του αντίχειρα(μακρού απαγωγού-βραχύ εκτείνοντα). Είναι η επώδυνος φλεγμονή του ελύτρου και των τενόντων του πρώτου ραχιαίου διαμερίσματος του καρπού. Το τενόντιο έλυτρο παχαίνει και γίνεται οιδηματώδες, με αποτέλεσμα να αφήνει λιγότερο χώρο για τους υπάρχοντες τένοντες.

Οι επανειλημμένοι μικροτραυματισμοί, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, αλλά και η υπερβολική χρήση του χεριού είναι οι συνηθέστερες αιτίες που προκαλούν την πάθηση. Συνήθως εμφανίζεται σε άτομα ηλικίας από 30-50 ετών.

Συμπτώματα

Συνήθως  αποτελούνται από έντονο πόνο στην περιοχή του αντίχειρα στο ύψος του καρπού. Ελαφρύ οίδημα στην κερκιδική πλευρά του καρπού και πιθανώς «αναπήδηση», όταν κινείται ο αντίχειρας.

 

Συντηρητική θεραπεία:

*Νάρθηκα (για 4 εβδομάδες)

*Αντιφλεγμονώδης φαρμακευτική αγωγή

*Επιθέματα πάγου

*Κορτιζόνη

*Αποφυγή των δραστηριοτήτων που προκαλούν τον πόνο και το οίδημα

Αν η συντηρητική αγωγή δεν αντιμετωπίσει το άλγος και τη δυσλειτουργία του ασθενούς η χειρουργική επέμβαση θα δώσει και την οριστική θεραπεία.

Η χειρουργική επέμβαση είναι σχετικά απλή και πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία. Ο ασθενής εξέρχεται άμεσα από το νοσοκομείο και έχει άμεση επάνοδο στην καθημερινή δραστηριότητα του.