Ρήξη Προσθίου Χιαστού (ΠΧΣ)

Η ρήξη του προσθίου χιαστού συνδέσμου αποτελεί μία από τις συχνότερες και σοβαρότερες αθλητικές κακώσεις του γόνατος.

Ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος (ΠΧΣ) αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς για την σταθερότητα του γόνατος σύνδεσμος. Αναχαιτίζει την πρόσθια ολίσθηση και στροφή της κνήμης σε σχέση με τον μηρό. Η ρήξη του ΠΧΣ συμβαίνει όταν μια κάκωση στο γόνατο τείνει να παρεκτοπίσει την κνήμη με δύναμη μεγαλύτερη από αυτή που μπορεί να απορροφήσει ο ΠΧΣ.

Στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματα είναι τα εξής:

  • οίδημα στο γόνατο
  • δυσκαμψία
  • αστάθεια στις στροφικές κινήσεις
  • συλλογή αίματος(αίμαρθρο)
  • διάχυτος πόνος σε όλο το γόνατο
  • δυσχέρεια στη βάδιση και αίσθημα αστάθειας (giving way)

Η επιβεβαίωση της διάγνωσης γίνεται με τις απεικονιστικές εξετάσεις και κατεξοχήν με την μαγνητική τομογραφία του γόνατος (MRI). Η εξέταση αυτή μας δίνει επίσης πληροφορίες για πιθανό τραυματισμό και άλλων ενδοαρθρικών στοιχείων όπως είναι οι μηνίσκοι και ο αρθρικός χόνδρος.

Η θεραπεία της ρήξης του ΠΧΣ μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική και εξαρτάται κυρίως από τον βαθμό της ρήξης και το επίπεδο δραστηριότητας του ασθενούς.

Η θεραπεία επιτυγχάνεται μέσω χειρουργικής αποκατάστασης της ρήξης του ΠΧΣ, με τη μέθοδο της αρθροσκοπικής  συνδεσμοπλαστικής του ΠΧΣ. Η επέμβαση περιλαμβάνει λήψη τενοντίου αυτομοσχεύματος (απο τον ίδιο τον ασθενή) συνήθως ισχνού – ημιτενοντώδους (hamstrings). Εναλλακτικά και ανάλογα τις απαιτήσεις του ασθενούς μπορεί να χρησιμοποιηθεί επιγονατιδικός με οστικό block ή τένοντας τετρακεφάλου.

Η τεχνική είναι αρθροσκοπική με διάνοιξη tunnel στο μηρό και στην κνήμη στην ανατομική θέση του ΠΧΣ διεκβολή του μοσχεύματος και καθήλωσή του. Ταυτόχρονα με την αρθροσκόπηση μπορούν να αντιμετωπιστούν συνοδές βλάβες όπως ρήξη μηνίσκου ή αρθρικού χόνδρου.

Η επιλογή του χειρουργείου δεν είναι κάτι που πρέπει να φοβίζει τον ασθενή, είναι μία συνήθης επιλογή προκειμένου να γίνει όσο το δυνατόν καλύτερη αποκατάσταση. Ειδικά στην περίπτωση των αθλητών κρίνεται περισσότερο απαραίτητη για να επανέλθουν σύντομα στους αγωνιστικούς χώρους.